Vakuuttaminen

Taloyhtiön Vakuutusturva

Asunto-osakeyhtiössä taloyhtiö vakuuttaa rakennuksen (kiinteistön täysarvovakuutus), jolloin asukkaiden ei tarvitse huolehtia rakennuksen vakuuttamisesta. Asunto-osakeyhtiön osakkeenomistajien ja vuokralaisten tulee kuitenkin itse huolehtia oman irtaimistonsa vakuuttamisesta.

Asunto-osakeyhtiölain mukaan osakkeenomistajan on itse pidettävä huolta hallitsemansa huoneiston sisäosista (pinnoitteet, kalusteet, kodinkoneet jne). Taloyhtiö on velvollinen korjaamaan rakenteista johtuvat sisäpuoliset viat sekä pitämään kunnossa huoneistoon asennetut sellaiset lämpö-, sähkö-, tiedonsiirto-, kaasu-, vesi-, viemäri-, ilmanvaihto tms. johdot ja kanavat sekä vesihanat, jotka on asennettu samantasoisina rakennuksen kaikkiin huoneistoihin.

Jos kiinteistössä sattuu suurempi vahinko, esimerkiksi putkivuoto tai tulipalo, korvaa taloyhtiön kiinteistövakuutus taloyhtiön vastuulla oleville rakenteille tapahtuneet vahingot. Rakennukselle otettu kiinteistövakuutus ei sen sijaan korvaa osakkeenomistajan kunnossapitovastuulla olevalle omaisuudelle sattuneita vahinkoja, vaan osakkaan on itse huolehdittava niiden vakuuttamisesta. Vahinkoihin voi varautua irtaimistolle otettavalla kotivakuutuksella, josta korvataan myös kiinteille sisusteille sattuneet vahingot.

Kotivakuutus

Kotivakuutuksen piirin kuuluvat muun muassa:

  • huonekalut, elektroniikka, kodinkoneet, vaatteet ja harrastusvälineet
  • arvoesineet (korut, soittimet, taulut…)
  • huoneiston kiinteä sisusta, kuten asunnon pintamateriaalit
  • lapsen tai lemmikin ulkopuoliselle aiheuttamat vahingot
  • vuokratun ja lainatun irtaimiston vahingot
  • vahingosta johtuvan tilapäismajoituksen kulut

Vastuuvakuutus

Vastuuvakuutus korvaa toisille henkilöille tai toisten omaisuudelle aiheutettuja vahinkoja. Monet vuokranantajat vaativatkin vastuuvakuutuksen siltä varalta, että vuokralainen aiheuttaa vahingon kiinteistölle.

Tyypillisimpiä vastuuvahingosta korvattavia vahinkoja ovat esimerkiksi:

  • taloyhtiölle tai naapurihuoneistolle aiheutetut vahingot
  • lasten tai lemmikkien aiheuttamat vahingot