Omistajanvaihdos

Omistajanvaihdos

Taloyhtiön osakkeenomistajat merkitään isännöitsijän ylläpitämään osakerekisteriin. Omistajan muuttuessa huoneiston uudella osakkeenomistajalla on velvollisuus toimittaa isännöitsijälle tarvittavat asiakirjat merkinnän tekemiseksi.

Tarvittavat asiakirjat

  • Kauppakirja tai muu siirtokirja (esim. ositussopimus, perunkirja, lahjakirja tms.) uuden omistajan yhteystiedoin. 
  • Todistus varainsiirtoveron maksusta tai vapautuksesta. 
    Todistuksessa on oltava verotoimiston leima tai kiinteistövälittäjän todistus veron maksusta.
  • Osakekirja, mistä näkyy tehty siirtomerkintä uudelle omistajalle.


Myös kopiot yllämainituista asiakirjoista riittävät.

Jos kaupassa ei ole kiinteistövälittäjää, on varainsiirtoverossa maksuaikaa kaksi kuukautta kaupantekohetkestä. Tällöin tositteen veron maksusta voi toimittaa myöhemmin. Asiakirjat voi toimittaa Isännöintitaloon kopioina postitse, tai tuoda ne toimistolle jolloin otamme niistä kopiot. Osakerekisterimerkinnän jälkeen toimitamme uudelle omistajalle lomakkeet vastikkeenmaksua varten.

Lunastuspykälä

Joidenkin taloyhtiöiden yhtiöjärjestykseen kuuluva lunastuspykälä antaa osakkaille määräaikaisen etuosto-oikeuden myytävään osakkeeseen (esim. asunto tai autotalli). Kaupanteon jälkeen kaikkia osakkaita tiedotetaan tapahtuneesta kaupasta, ja heillä on mahdollisuus yhtiöjärjestyksessä määrätyn ajan kuluessa lunastaa osakkeen itselleen samalla hinnalla, jolla kauppa on syntynyt.

Asuntoa hankkiessasi tulee ottaa huomioon, että kauppa sinetöidään vasta mahdollisen lunastusajan umpeuduttua. Tästä ja muista huomionarvoisista asioista kerrotaan taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä.

Asunnon myyjille

Oletko myymässä asuntoa? Asuntokaupassa tarvittavan isännöitsijäntodistuksen voit tilata täältä.